Proces čištění řepy je poměrně důležitý, jelikož snížení nežádoucích příměsí před transportem do cukrovaru nejen snižuje náklady na dopravu, nýbrž také ulehčuje náročnost při samotné výrobě cukru. Této skutečnosti si byli vědomi i při vývoji a konstrukci nejnovější verze vyorávače Terra Dos T4, jež v této oblasti přináší několik inovací.
Odstraňování chrástu
Na cepáky, které zajišťují rozdrcení a rozmetání chrástu mezi řádky, navazuje speciální zařízení pro seřezávání DynaCut. To umožňuje sklízet celou řepu bez zbytků listů a zároveň zamezuje příliš nízkému seřezávání. Díky změněné geometrii, která se přizpůsobí terénním nerovnostem a místům s rozdílnou velikostí bulev, je většina řezů o velikosti pětikoruny. Další inovaci představuje sestava speciálních gumových lopatek pro odstraňování zelených zbytků také z krku, případně hlavy bulvy.
Následně jsou bulvy vyorány a čištěny za pomoci soustavy šnekových válců, kterých je kvůli vyššímu výkonu a lepší funkci nově sedm. Zde se již zbaví velkého množství hlíny aby zbytek práce mohla dokončit prosévací kola s adaptivním řízením vybaveným monitorováním tlaku a přizpůsobováním počtu otáček.
Systém čištění na vyorávačích Terra DOS T4 je jako celek opravdu propracovaný a poskytuje výborné výsledky. A to i „za mokra”, kdy se nalepená hlína stěží dostává z holinek. Konečně vše dokumentují přiložené fotografie.