Podobně jako čerstvé suroviny ovlivňují výsledný pokrm, tak i čerstvá píce je základem pro kvalitu mléka a ostatních živočišných produktů. Její příprava a doprava přitom zabere každý den hodně času; a to jak v případě ustájených zvířat, tak i zvířat ve venkovních výbězích. S šikovným řešením pro menší chovatele přišla Strakonická společnost BISO - Keibel známá výrobou sběracích a senážních vozů HORAL. S novinkou uvedenou na trh, neseným sběracím zařízením PICO, lze 2 m3 píce dostat z louky přímo ke zvířatům za pár minut.
Sběrací koš PICO
Nesený sběrací koš PICO [1] je určen pro sběr, dopravu a vyložení objemových hmot, tzn. sena, slámy, píce a spadaného listí. Agreguje se za vozidlem silničním nebo speciálním (traktor) s výkonem od 30 kW vybaveným tříbodovým závěsem, minimálně jednookruhovým hydraulickým obvodem a PTO. Je tedy vhodný tak jak pro malotraktory, tak i pro „dospělé” zemědělské traktory.
Pracovní záběr PICA činí 1,6 m, materiál je sbírán prostřednictvím pětihrabicového sběrače a dále za pomoci vkládacího rotoru ukládán do sběrného koše. Vlastní zásobník disponuje objemem 1,5 m3, se středním slisováním tak lze naložit přibližně 2 m3 materiálu. Sběrač díky plovoucí poloze spodních ramen traktoru, kopírovacímu válci a třetímu bodu dobře kopíruje jakýkoliv terén.
Výhodou systému neseného samosběracího stroje je jeho manévrovatelnost, kompaktnost a při použití s čelní bubnovou sekačkou, možnost pokosení a odvozu píce v jediném kroku. Oproti návěsům se s ním výrazně lépe manévruje a disponuje také výrazně lepší svahovou dostupností. Stroj je vhodné aplikovat i při jednosměrné sklizni v kopcovitém terénu, kdy se vertikálně sklízí z pahorku k úpatí. Vysypání koše je vyřešeno výklopným systémem.
Farma Bílý jednorožec
Sběrací vůz osazený na traktoru společně se sekačkou jsme si prohlédli na farmě Bílý jednorožec, kde nás provedl sám majitel, pan Ing. Vladimír Šabatka. Areál se nachází jihozápadně od Prahy v katastrálním území obcí Roblín a Třebotov [2]. Jeho součástí je mimo jiné mléčná farma a zahradnictví, kde se produkují kvalitní a chutné potraviny. Většina mléčných produktů (mléko, máslo, sýry ...) a stejně tak i zeleniny, ovoce a koření jsou určeny pro potřeby restaurací U Týna na Staroměstském náměstí č. 15 v Praze a restaurace Bílý jednorožec v Třeboni. Zde si můžete vychutnat jejich neopakovatelnou chuť.
Krmení zvířat za pár minut
Sečení a sběr píce probíhá na nedaleké „mezi” a přilehlé louce, kam byla vyseta pastevní směs jetelů a trav. Využity jsou tak i běžně neobdělávané plochy.
Sběrací koš PICO spolu s čelní sekačkou je osazen na traktoru Kubota L5740 o výkonu 44 kW. Rychlost při sečení a nakládání se pohybuje odhadem mezi 3–5 km/h, což umožňuje naplnit koš zhruba za 3 minuty. Dalších pár minut probíhá přesun do výběhu mezi zvířata, kde je již očekávaná píce během několika sekund vyklopena. Následně je připravena a odvezena ještě jedna várka píce k nedalekým stájím. Vše je hotovo asi za 20 minut a nebýt našeho fotografování, bylo by to ještě rychleji.
Čerstvá píce znamená kvalitnější mléko
Složení krmné dávky krav má zásadní vliv na kvalitu jejich mléka, jak vyplývá ze studie [3] zpracované vědci z Newcastle University. V rámci výzkumu bylo porovnáváno mléko z konvenčních intenzivních velkochovů (HI) (pastva + zimní ustájení; roční úhrn čerstvé potravy minimálně 50 %), z certifikovaných ekologických farem (O-LI) a z farem tzv. Novozélandského typu (NO-LI), kdy všechny krávy otelí ve stejném období a v průběhu laktace, tedy od března do listopadu, se volně pasou a téměř 100 % mléka je produkováno pouze z čerstvé trávy.
Mléko od obou „LI systémů” mělo významně vyšší koncentrace nutričně žádoucích mastných kyselin - konjugované kyseliny linolenové (60 % resp. 99 %) a alfa-linolenové (39 % resp 31 %, příslušně) kyselin – alfatokoferolů (33 % resp. 50 %) a karotenoidů (33 % resp. 80 %). To vše v porovnání s velkochovy.
Chuť a kvalitu zde produkovaných potravin jsme si na závěr setkání mohli ověřit na výborném domácím jahodovém nanuku, mléku, či jogurtu. Velké poděkování patří panu Šabatkovi, který nás provedl svojí farmou a nechal nahlédnout do jejího chodu.
Literatura:
[1] Nesené sběrací zařízení PICO, www.vozy-biso.cz
[2] Zahradnictví a farma Bílý jednorožec, www.zahradnictvibilyjednorozec.cz
[3] Gillian Butler, J.H. Nielsen, T. Slots, C. Seal, M.D. Eyre, R. Sanderson and C. Leifert, 2008. Fatty acid and fat-soluble antioxidant concentrations in milk from high- and low-input conventional and organic systems: seasonal variation. Journal of the Science of Food and Agriculture 88: 1431-1441.