Až dosud neexistoval jednoduchý způsob, který by originál od náhražky spolehlivě odlišil. Nyní takovouto průlomovou metodou přináší společný výzkum vědců z Fakulty rybářství a ochrany vod ve Vodňanech a Fakulty rybářských věd Univerzity Hokkaidó v Hakodate.
Rozvoj umělých chovů jeseterů, produkce kaviáru
Kvůli pytláctví a ničení přirozených lokalit patří jeseteři mezi nejvíce ohrožené živočichy na naší planetě. Výrazný pokles populací jeseterů v přírodě vedl k rozvoji jejich umělých chovů. Ty byly původně zaměřeny na návrat těchto ryb do přírody, v poslední době se ale stále více věnují produkci kaviáru. „Kaviár je kromě čistých druhů jeseterů produkován i z jejich hybridů, mezi kterými je nejpoužívanější bestěr. Pro rozpoznání méně hodnotného kaviáru hybridů od pravého kaviáru je nutná analýza DNA a druhová identifikace, která je značně komplikovaná a vyžaduje odpovídající molekulární metody,” říká Miloš Havelka, jenž se zabývá výzkumem jeseterovitých ryb na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Proto se zaměřil na vývoj nových postupů, které rozpoznání kaviáru vyzy velké umožní. ”Identifikoval jsem specifické znaky v genomu vyzy velké a jesetera malého, na jejichž základě jsem následně vytvořil jednoduchou metodu umožňující rozpoznání jedinců vyzy velké, jesetera malého a bestěra. Metoda spolehlivě funguje i pro určení druhového původu kaviáru a pro analýzu je potřeba pouze jedna jediná jikra,” dodává Miloš Havelka, který na vývoji nové metody pracoval během pobytu na Univerzitě Hokkaidó v Japonsku.
Ochrana a znovunavrácení jeseterovitých ryb do volné přírody
Vyvinutý nástroj by měl přispět k lepší a spolehlivější kontrole a regulaci mezinárodního obchodu s kaviárem a také k ochraně a znovunavrácení jeseterovitých ryb do volné přírody. Jelikož je nová metoda velice jednoduchá a nevyžaduje drahé přístrojové vybavení, může být snadno použitelná napříč laboratořemi i v méně rozvinutých zemích.
Když se řekne jeseter, většině z nás to slovo bude stále ještě zavánět určitou exotikou. Pravidelní návštěvníci soukromých revírů si už ale spíš vybaví štíhlou ochotně zabírající rybu, kterou na mnoha komerčních rybnících není problém chytit. Když se ale podíváme do minulosti, bylo hned několik druhů jeseterů běžnou součástí ichtyofauny dolních toků našich velkých řek a je velká škoda, že tento stav nevydržel až do dnešních dnů.